Založ si blog

Chcela 0, nemá nič

Problém novely zákona o verejnom obstarávaní je aj inde

 

Ambiciózny plán poslancov, ktorí predkladali novelu zákona o verejnom obstarávaní   cez médiá bombasticky ohlasovanou vysoko nastavenou latkou, ktorá výrazne sprísni a stransparentní verejné obstarávacie postupy sa zosypal ako domček z karát. Svetlo, ktoré mala novela priniesť do verejného obstarávania, môžu občania považovať ako ďalší nesplnený sľub tejto vlády, a to z uvedených dôvodov:

AD1) Poslanci- predkladatelia novely určili možnosť maximálne 15 % dodatkov, následne predsedníčka vlády to pritvrdila na 0 %, škoda, že len na tlačovej besede 19.1.2011. Koaliční poslanci schválili dodatky bez obmedzenia.

AD2) Limity napr. na uskutočnenie podlimitnej zákazky boli 360 tis. €, poslanci novelou určili prísnejšie 40 tis. €, v skutočnosti koaliční poslanci schválili 200 tis. €.

AD3) Vrchol však je, že novela riešila prístup verejnosti na vyhodnocovaní súťaží, koaliční poslanci tento bod úplne vypustili.

Predkladateľom koalícia umožnila iba kozmetické úpravy, pre ktoré snáď ani nebolo treba meniť zákon, nieto ešte vyhlasovať novú kultúru obstarávania. 

Médiá však zužujú  interpretáciou túto oblasť iba na problém voľby predsedu ÚVO, čím sa zakrýva skutočné zlyhanie snahy o transparentný zákon o VO. Najviac zarážajúca je úplná kontrola koalície nad úradom, ktorá úplne neguje jeho nezávislosť.  Pozmeňujúci návrh p. poslanca Mateja, ktorým sa zmenili ustanovenia týkajúce sa voľby a odvolávania predsedu ÚVO, sú v rozpore s EÚ legislatívou, a to tým, že vláde a parlamentu sa otvára možnosť odvolať predsedu ÚVO za akékoľvek porušenie, aj fiktívne, za účelom ovplyvnenia nestrannosti jeho rozhodnutí. V obdobnom prípade EK riešila SR infringementom, kde bolo rovnaké ustanovenie (typické pre SDKÚ-DS) vsunuté do zákona o elektronických komunikáciách, následne novelou zákona sme to museli zo znenia vypustiť. Preto podám rovnaký podnet na EK.

Figeľ vymyslel pre všetky krajiny EÚ návod „ako udržať vodu v prútenom koši“

07.03.2012

Minister Figeľ vysúťažil až po necelých dvoch rokoch vládnutia ďalší úsek D1 Hubová – Ivachnová, ktorého predpokladaná cena určená jeho expertmi je 465,7 mil. €. Najnižšiu ponuku za 15 km úsek s tunelom Čebrať o dĺžke 2 km s viac ako 20-timi mostnými objektmi o celkovej dĺžke necelých 5 km ponúka spoločnosť Hant, ktorá ocenila výstavbu na 207 mil. [...]

Najväčší odborník na svete na diaľnice

24.02.2012

Najväčším hrdinom dnešných dní je p. Figeľ, pretože vymyslel to, čo ešte nikto nikdy nevymyslel. Tak ako sa budú stavať diaľnice u nás za polovičné ceny oproti tým európskym, to však nie je až taká veľká záhada. Spotrebiteľské príručky nabádajú spotrebiteľa, aby si pozorne ponuku preštudoval obzvlášť, ak je cena podozrivo nízka. To minister Figeľ urobil, [...]

Figeľ robil zrejme poradcu Šimonovského

09.01.2012

Prípad diaľnice D1 Ostrava, Rudná Hrušov v Čechách potvrdzuje, že umelé znižovanie cien diaľničných stavieb, ktoré vyzerajú lacné počas súťaženia, niekedy lacné ešte počas výstavby a dokonca lacné aj vrátane dodatkov pred ukončením výstavby, nemusí pre štát znamenať úsporu. V súčasnosti na Slovensku nastavená latka s akcentom na minimálne ceny bez [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Ľubomír Vážny

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 46303x
Priemerná čítanosť článkov: 3307x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy